Des goûts et des couleurs… - Bruiloften
Des goûts et des couleurs… - Bruiloften - by Feriatus
Lees meer

Iedereen is gevoelig voor kleuren, al beseft niet iedereen dat even sterk. Het hangt van je unieke persoonlijkheid af hoe je kleuren precies beleeft, maar kleuren zijn altijd een veel subjectievere kwestie dan je op het eerste gezicht denkt. Door invloeden van buitenaf weten veel mensen immers niet meer wat nu eigenlijk hun favoriete kleuren zijn, maar het is zeker niet zo dat we iemand bepaalde kleuren kunnen opdringen. Je voorkeur voor bepaalde kleuren komt dus uit jezelf en kan niemand je bijbrengen. Iemand met kennis van kleurzaken kan je wel helpen om je kleurvoorkeuren te ontdekken. Vaste regels voor kleurgebruik bestaan eigenlijk niet.

Zelf heb ik een grote voorkeur voor warme kleuren, hoewel ik ook mooie kleurtafels kan creëren in koele tinten, maar als ik eerlijk ben, weet ik dat het verhaal dan minder spontaan is. Gevoelsmatig ben ik sterk verbonden met warmere kleuren.

Met de feestdagen in zicht: het is echt geen toeval dat we met Kerstmis vaak kiezen voor kleuren als rood en groen en in de herfst opteren voor warme oranjetinten. Een regenachtige koude dag kan een deprimerend effect op je hebben. Meer dan ooit ben je dan gevoelig voor negatieve invloeden en zal je onbewust op zoek gaan naar kleur om de afwezigheid van licht een beetje goed te maken.

Het omgekeerde gebeurt dan weer op zonnige dagen. Denk maar aan die eerste voorjaarsdag. We krijgen meer energie en zijn een stuk minder somber. We halen frisse, vrolijke kleuren uit de kast en kunnen geen weerstand bieden aan een vers boeketje tulpen. We staan er vaak niet bij stil, maar verkeerde kleuren op het verkeerde moment is als bijten in een blauwe appel: dat doe je niet spontaan.

Nadine Winten

bron: De Perfecte Tafel, Nadine Winten, Uitgeverij Lannoo