In het wit - Bruiloften
In het wit - Bruiloften - by Feriatus
Lees meer

Wit is en blijft de traditionele huwelijkskleur, ook al bestaan er vandaag geen kleuren meer die absoluut niet kunnen bij een huwelijk.

Al vanaf de oude Romeinen was wit de kleur bij uitstek tijdens feesten en vieringen, en door de band met puurheid en maagdelijkheid, hoeft het je ook niet te verwonderen dat dit de kleur is die in de westerse wereld jarenlang de enige acceptabele was voor de perfecte bruidsjurk. Een witte sluier hoort daar, traditioneel gezien, ook bij. Die sluier draagt trouwens heel veel symboliek met zich mee. Wist je dat Romeinse vrouwen trouwens een rode sluier droegen? In het oude Griekenland droeg men dan weer meestal een gele sluier. Algemeen wordt aangenomen dat de bruidssluier de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man uitdrukt. Het oplichten van de sluier door de bruidegom symboliseert ook nog steeds de mannelijke dominantie. Tegenwoordig dragen bruidjes de sluier ook wat meer naar achteren, de emancipatie van de vrouw is nu eenmaal een feit ;-)!

Vrijgevochten bruidjes kiezen er dan weer vaak voor om zelf hun sluier naar achter te werpen. Hiermee benadrukken ze graag hun onafhankelijkheid.

Nadine Winten

Bron: De perfecte tafel, Nadine Winten, Uitgeverij Lannoo